به گزارش فرا اقتصاد بین الملل، رشته ی شیمی صنعتی بزرگ برای اقتصادهای پیشرفته علم شیمی جزو دسته رشته های پولساز قرار دارد .با توجه به پتانسیل کشور در حوزه های مختلف نیاز به دانش آموختگان زیادی برای این رشته وجود دارد. مشاغل شیمی یکی از حوزه های جذاب و گسترده .،که در تاثیر گذاری […]
به گزارش فرا اقتصاد بین الملل،
رشته ی شیمی صنعتی بزرگ برای اقتصادهای پیشرفته
علم شیمی جزو دسته رشته های پولساز قرار دارد .با توجه به پتانسیل کشور در حوزه های مختلف نیاز به دانش آموختگان زیادی برای این رشته وجود دارد.
مشاغل شیمی یکی از حوزه های جذاب و گسترده .،که در تاثیر گذاری بر زندگی روزمره ما نقش بسیار مهمی دارد و جزو مشاغلی هستند که با پیشرفت علم و فناوری قابلیت پیشرفت بسیار زیاد دارند و دارای تنوع بسیار بالا و درآمد قابل توجهی هستند.
آمار ها نشان می دهد که دانش اموختگان این رشته معمولا آینده کاری و شغلی مناسبی دارند و کمتر شیمیست را می توان پیدا کرد که شغلی نداشته و بیکار باشد.
شیمی به ما کمک می کند تا درک بهتری از دنیای اطرافمان داشته باشیم و بتوانیم مواد و فناوری های جدید و کاربردی را گسترش دهیم.
خود علم شیمی نیز به چند شاخه تبدیل می شود که هر کدام از آنها فعالیت ها و فرصت های شغلی گسترده ای دارند٫مانند
۱-شیمی کاربردی
این گرایش در میان رشته شیمی و مهندسی شیمی قرار دارد.هدف در اینجا استفاده از یافته ها ،تجربیات و آموخته های علم شیمی در صنعت است .
۲-شیمی محض
این رشته بدون هیچ گرایشی فقط به مطالعه علم شیمی ،ترکیبات،ساختار ،ویژگی های ماده،کنترل آزمایشگاهی و فرایند های شیمیایی می پردازد.
۳-شیمی دارویی
یکی از رشته های پر طرفدار شیمی دارویی است.به مطالعه و شناخت ترکیبات شیمیایی می پردازد تا بتواند با استفاده از انها به تولید داروها بپردازد.،همچنین شیمی دارویی مطالعاتی در زمینه فارماکوکینتیک،فارماکودینامیک و متابولیسم دارو را نیز شامل می شود.
۴-شیمی فیزیک
جزو زیر شاخه های ترمودینامیک ،مکانیک آماری،سینتیک شیمیایی،شیمی کوانتومی تقسیم کرد.
۵-شیمی پلیمر
در مورد خواص فیزیکی،مکانیکی،شیمیایی درشت مولکول ها یا همان پلیمر ها بررسی می شود.فارغ التحصیلان این رشته دانشگاهی می تواننند در بسیار صنایع از جمله داروسازی،اتومبیل سازی،پوشاک،بازیافت،لاستیک ،نساجی،پتروشیمی
مهندسی مواد و صنایع مشابه مشغول به کار شوند.
در این قسمت به بررسی چند چشم انداز از پر درآمد ترین مشاغل شیمی و اهمیت آنها در جوامع مدرن می پردازیم.
۱_ازمایشگاه های تحقیقاتی و صنعتی:برای انجام آزمایش ها ، تجزیه و تحلیل نمونه ها ،پیدایش و ساخت محلول ها و مواد جدید کاربرد دارد.
۲_مدیر عامل انواع شرکت های شیمیایی : مدیر عامل یک شرکت ، عاملی است که به عنوان رهبر و جلو برنده کار و مسئول اجرایی عمل می کندکه تمام تصمیمات مهم برعهده او است.
برای تبدیل شدن به یک مدیر عامل شرکت شیمیایی باید تحصیلات در زمینه شیمی و آموزش مدیریتی را دارا باشد و در مهارت های تصمیم گیری ،اداره ریسک،هوش تجاری را توانا باشد.
۳_مشاوره و پژوهشگری:مشاوره و دانش در مورد تمام محصولات شیمیایی و ترکیبات شیمیایی
۴_اموزش و پروش:به عنوان معلم درس شیمی در مدارس می توانند شروع به کار کنند.
۵_صنایع داروسازی:ساخت ،تجزیه ،تحلیل و آزمایش انواع دارو ها ،واکسن ها و تهیه و تولید آنها
۶_ارائه خدمات در کارخانجات پتروشیمی _نفت _گاز
۷_شرکت های فناوری و نو اوری: تحقیق و توسعه در زمینه های شیمیایی و فناوری های پیشرفته و نوآوری محصولات متمرکز است.
۸_صنایع نفت و گاز :تجزیه و تحلیل نمونه های نفتی و بهینه سازی فرایندهای پالایشگاهی
۹_صنایع غذایی:کنترل کیفیت مواد غذایی و تحقیقات و انجام آزمایش ها بر روی ترکیبات مواد و سلامت مواد غذایی است .
۱۰_فرمولاترها:این افراد در زمینه رشته شیمی و مشاغل این رشته نقش قدرتمندی داشته که به تحلیل و ترکیب مواد شیمیایی می پردازند تا فراورده های جدیدی را طراحی و ایجاد بکنند و داشتن مهارت های زیادی برای آنها نیاز است به خصوص در صنایع آرایشی _دارویی_ نانو_تکنولوژی _مراکز آزمایشگاهی _تولید کنندگان مواد بهداشتی و انتی باکتریای نقش به خصوصی دارند.
اما متخصصان این رشته بر اساس میزان تخصص و مدرک تحصیلی و مهارتی که دارند درآمد خواهند داشت.تجربه کاری در صنعت سیمی و فناوری مرتبط نیز یک عامل مهم برای موفقیت در این نقش است.
در این اواخر با افزایش تعداد نیروی انسانی تحصیل کرده و متخصص بنیه صنعتی و اختصاصی کشور تاحدودی تقویت شده و اقدامات مورد نیاز کشور مانند صنایع فلزی،پالایشگاه پتروشیمی،خودروها،شوینده ها ،داروسازی،صنایع غذایی،الکترونیک و…انجام شده است اما باز هم این پیشرفت نسبت به جامعه کافی نیست و نیاز به نیرو و دانش اموختگان و متخصصان بیشتری وجود دارد.
به گزارش اکثر متخصصان علم شیمی و توسعه اقتصادی با توجه به مزیت نسبی کشوردرصنایع شیمیایی تعریف الگوی عمل گرانه برای هدایت صنایع شیمی به سمت دانش بنیان بودن و توسعه تمام صنایع شیمی می تواند برای گذر از بحران های اقتصادی کشور راه گشا باشد.
بدین ترتیب به دلیل مزیت نسبی کشور در صنایع شیمیایی دارای کلیه مولفه های لازم برای توسعه این صنعت هستیم.
در نتیجه با توجه به گرایش های گسترده ای که رشته شیمی دارددر صنایع بسیار وسیعی به کار می رود.به همین دلیل با گسترش جوامع و پدید آمدن صنایع جدید بازار کار و وضعیت اقتصادی این رشته نیز توسعه می یابد اما نباید فراموش کنیم که گسترش رشته شیمی تاثیرات مستقیم و غیر مستقیمی بر اقتصاد کشور دارد که مهمترین انها اشتغال زایی،رشد اقتصادی،افزایش ارز آوری و صادرات و کاهش واردات و خروج ارز میباشد البته به این نکته باید توجه داشته باشیم که گاها لازم است که مواد اولیه این صنایع از خارج از کشور وارد شود که این مورد علاوه بر خروج ارز از کشور و تاثیرات منفی اقتصادی که در کشور دارد باتوجه به تحریمات موجود باعث ایجاد مشکلات فراوان میشود که امید است با خودکفایی در تمامی صنایع ازجمله شیمی بتوانیم تاثیرات مثبت تری در اقتصاد داشته باشیم.علاوه بر آن با گسترش علم شیمی که باعث افزایش تولیدات صنایع میشود میتوان میزان خام فروشی منابع را کاهش داد تا بتوانیم به میزان قابل توجهی از رشد اقتصادی دست یابیم. باتوجه به قوانین جدید ممنوعیت واردات دارو هایی که مشابه ان ها در داخل کشور تولید میشود با گسترش علم شیمی میتوان کیفیت داروها را افزایش داد که علاوه بر پوشش نیاز کشور ان را به کشور های دیگر صادر کرد که تاثیر به سزایی در اقتصاد و رشد اقتصادی کشور دارد.
نوشته شده توسط: آنیتا شکری – کارشناس شیمی
دیدگاهتان را بنویسید