فرا اقتصاد بین الملل / تردیدی نیست که اقتصاد کشور آلمان، همواره زبانزد عام و خاص بوده است و این کشور علاوهبر اینکه بزرگترین اقتصاد اروپاست، معمولا در ردهی سوم تا پنجمِ (سوم، یا چهارم و یا پنجم) بزرگترین اقتصادهای جهان نیز قرار دارد و برای قرارگیری در ردهی سوم، غالبا فقط ژاپن و هند را در سر راه خود میبیند. با توجه به اقتصاد قدرتمند این کشور، بررسی کنترل تورم در آلمان، خالی از لطف نیست.
مقدمه
آلمان بهعنوان بزرگترین اقتصاد اروپا و یکی از چهار اقتصاد بزرگ جهان، همواره مورد توجه محافل اقتصادی بهدلیل عملکرد اقتصادی پایدار و سیاستهای مالی قویاش قرار گرفته است. کنترل تورم، یکی از چالشهای کلیدی این کشور در راستای حفظ ثبات اقتصادی و اجتماعی بوده است. در این راستا، بانک مرکزی اروپا (European Central Bank یا ECB) و سیاستهای مالی دولت آلمان، نقش حیاتیای در مدیریت و کنترل تورم ایفا میکنند.
آلمان در سالهای اخیر با نوسانات نظاممندی در نرخ تورم مواجه بوده است. مخصوصا پس از شیوع بیماری COVID-19 و اختلالات زنجیره تأمین، نرخ تورم در آلمان افزایش یافته و به بالاترین سطح خود در دو دهه اخیر رسیده است (Statistisches Bundesamt, 2022)؛ این روند زنجیرهای از تحولات اقتصادی، بهویژه افزایش قیمت انرژی و مواد غذایی، منجر به وضعیتی شد که نیاز به اقدام فوری داشت.
آلمان از چندین ابزار کلیدی برای کنترل تورم استفاده میکند:
سیاستهای پولی ECB: بانک مرکزی اروپا با افزایش نرخ بهره بهعنوان یکی از ابزارهای اصلی کنترل تورم عمل میکند. افزایش نرخ بهره، باعث کاهش حجم پول در گردش و در نتیجه کاهش تقاضا و کنترل نرخ تورم میشود. در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، ECB در پاسخ به افزایش نرخ تورم، اقدام به افزایش تدریجی نرخ بهره نمود (European Central Bank, 2022).
آلمان و سیاستهای مالی انقباضی: دولت آلمان سیاستهای مالی انقباضی را بهعنوان ابزاری برای کنترل تورم بهکار گرفته است. این سیاستها شامل محدود کردن هزینههای عمومی و تمرکز بر حفظ تراز بودجه هستند. دولت آلمان تلاش میکند تا با کاهش کسری بودجه و بدهی عمومی، اثرات تورمی را کاهش دهد (Bundesministerium der Finanzen, 2022).
کنترل قیمتها و نظارت بر بازار: در برخی مواقع، دولت آلمان و ECB نظارت بر بازار را بهعنوان ابزاری برای کنترل قیمتها بهکار میگیرند. این نظارت میتواند شامل شفافسازی قیمتها و جلوگیری از شکلگیری انحصارها باشد تا از افزایش قیمتهای غیرمنطقی جلوگیری شود (OECD, 2021).
کنترل تورم در آلمان با چالشهایی همچون نوسانات جهانی قیمت انرژی و مواد اولیه، همچنین تغییرات ساختاری در بازار کار مواجه است. در خصوص تقاضای مصرفکنندگان و انتظارات تورمی، عدم قطعیتهای اقتصادی میتواند تأثیر قابل توجهی بر سیاستهای کنترل تورم داشته باشد (IMF, 2022).
جمعبندی و نتیجهگیری
روشهای کنترل تورم در آلمان نشاندهنده ترکیبی از سیاستهای پولی و مالی منسجم است که به موفقیتهای اقتصادی این کشور کمک کرده است. با توجه به چالشهای پیش رو، علیالخصوص در دوران پساکرونا، تداوم نظارت دقیق بر شاخصهای اقتصادی و اتخاذ تدابیر سریع برای مقابله با نوسانات آینده در این کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.
جمعآوری: علیرضا محمودی فرد – مشاور مرکز در امور فروش و توسعه صادرات در مرکز تحقیقاتی و عملیاتی توسعه تجارت فروش و صادرات
دیدگاهتان را بنویسید