×
دکتر حمیدرضا خدادادی
قائم مقام مدیرمسئول

دکتر حمیدرضا خدادادی

دکتر محمدرضا صفری چاکری
دبیر سرویس اقتصادی

دکتر محمدرضا صفری چاکری

پروفسور پدرام موسوی
کارشناس ارشد و تحلیل گر مسائل اقتصادی بین الملل

پروفسور پدرام موسوی

سس قرمز، مخصوصا سس‌های گوجه‌فرنگی، یکی از محبوب‌ترین چاشنی‌ها در بسیاری از غذاها به حساب می‌آید. این سس‌ها به‌دلیل طعم لذیذ و دسترسی آسان، به‌طور گسترده‌ای در پخت و پز مورد استفاده قرار می‌گیرند. با این حال، برخی از سس‌های قرمز تجاری حاوی مواد افزودنی و قندهای افزوده هستند که می‌توانند تأثیرات منفی بر سلامت داشته باشند.
مضرات سس قرمز برای سلامت بدن – علیرضا محمودی فرد

رسانه فرا اقتصاد بین الملل / سس قرمز، مخصوصا سس‌های گوجه‌فرنگی، یکی از محبوب‌ترین چاشنی‌ها در بسیاری از غذاها به حساب می‌آید. این سس‌ها به‌دلیل طعم لذیذ و دسترسی آسان، به‌طور گسترده‌ای در پخت و پز مورد استفاده قرار می‌گیرند. با این حال، برخی از سس‌های قرمز تجاری حاوی مواد افزودنی و قندهای افزوده هستند که می‌توانند تأثیرات منفی بر سلامت داشته باشند.

ترکیبات سس قرمز و مضرات آن

محتوای قند بالا:

بسیاری از سس‌های قرمز، علی‌الخصوص انواع کچاپ، حاوی مقادیر زیادی قند افزوده هستند. مصرف زیاد قند می‌تواند به اضافه‌وزن و چاقی منجر شود و همچنین ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف روزانه قند اضافه می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را به‌طور قابل توجهی افزایش دهد (Malik et al., 2010).

محتوای سدیم:

سس‌های قرمز معمولاً حاوی مقادیر بالای سدیم (نمک) هستند. مصرف زیاد سدیم با افزایش فشار خون و خطر بیماری‌های قلبی و عروقی ارتباط دارد. طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی، کاهش مصرف نمک به میزان ۵ گرم در روز می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی کمک کند (WHO, 2012).

مواد نگهدارنده و رنگ‌های مصنوعی:

بسیاری از سس‌های تجاری حاوی مواد نگهدارنده و رنگ‌های مصنوعی هستند که ممکن است به‌طور بالقوه تأثیرات مضر بر سلامت داشته باشند. برخی از این مواد مثل بِنزوات سدیم و رنگ‌های مصنوعی می‌توانند منجر به واکنش‌های آلرژیک و مشکلات گوارشی شوند (Gonzalez, 2017).

اسیدهای تری گلیسیرید:

سس‌های قرمز حاوی مقدار بالایی از اسیدهای تری گلیسیرید هستند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف زیاد این اسیدها با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت نوع ۲ مرتبط است (Broussard et al., 2018).

تأثیرات بر سلامت

بیماری‌های قلبی و عروقی: همان‌طور که ذکر شد، مصرف زیاد قند و سدیم می‌تواند منجر به افزایش فشار خون، چاقی و در نهایت بیماری‌های قلبی و عروقی شود. نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد که افزایش مصرف سس‌های حاوی قند و نمک با افزایش خطر بیماری‌های قلبی ارتباط دارد (Micha et al., 2017).

اضافه‌وزن و چاقی: مصرف مداوم سس‌های قندی و شور می‌تواند به کالری اضافی در رژیم غذایی منجر شود، که به افزایش وزن و چاقی کمک می‌کند (Garnett et al., 2015). اضافه‌وزن خود به‌عنوان عامل خطر مهمی برای بسیاری از بیماری‌ها از جمله دیابت و بیماری‌های قلبی شناخته می‌شود.

مشکلات گوارشی: برخی افراد ممکن است تحت‌تأثیر مواد نگهدارنده و چاشنی‌های موجود در سس‌های قرمز، مشکلات گوارشی نظیر نفخ و سوزش معده را تجربه کنند (Kumar et al., 2020).

نتیجه‌گیری

با توجه به میزان قند، سدیم و مواد افزودنی در سس‌های قرمز، مصرف این نوع سس‌ها باید با احتیاط و در مقادیر محدود انجام شود. انتخاب سس‌های خانگی یا کم‌نمک و بدون قند افزوده می‌تواند گزینه‌ای سالم‌تر باشد. به‌طور کلی، افزایش آگاهی در مورد ترکیبات سس‌های قرمز و تأثیرات آن‌ها بر سلامت می‌تواند به ارتقاء سلامت عمومی کمک کند.

 

تنظیم: علیرضا محمودی فرد محقق سبک زندگی سالم و تحلیل‌گر رفتارهای اجتماعی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *