×
دکتر حمیدرضا خدادادی
قائم مقام مدیرمسئول

دکتر حمیدرضا خدادادی

دکتر محمدرضا صفری چاکری
دبیر سرویس اقتصادی

دکتر محمدرضا صفری چاکری

دکتر ملیکا ملک آرا
کارشناس و تحلیل گر مسائل اقتصادی

دکتر ملیکا ملک آرا

یکی از رشته‌های جالب دانشگاهی، رشته مهندسی صنایع است که گشتردگی زیادی دارد؛ اهمیت کامپیوتر و نرم‌افزارها در این رشته زیاد است و در موارد متنوعی به استفاده از رایانه‌ها نیاز می‌شود.
کاربردهای کامپیوتر در رشته مهندسی صنایع – علیرضا محمودی فرد
برچسب ها

فرا اقتصاد بین الملل | یکی از رشته‌های جالب دانشگاهی، رشته مهندسی صنایع است که گشتردگی زیادی دارد؛ اهمیت کامپیوتر و نرم‌افزارها در این رشته زیاد است و در موارد متنوعی به استفاده از رایانه‌ها نیاز می‌شود.

مقدمه

مهندسی صنایع، یک رشته‌ی دانشگاهی بین‌رشته‌ای است که به بهبود سیستم‌های پیچیده و فرآیندهای تولید می‌پردازد. با پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات، نقش کامپیوتر در این رشته، روز به روز بیشتر شده است. در این یادداشت، به بررسی کاربردهای عمده کامپیوتر در مهندسی صنایع پرداخته می‌شود.

  1. مدل‌سازی و شبیه‌سازی

مدل‌سازی و شبیه‌سازی سیستم‌ها به مهندسان صنایع اجازه می‌دهد تا فرآیندها را بدون نیاز به آزمایش‌های فیزیکی پیچیده بررسی کنند. نرم‌افزارهایی مانند AnyLogic و Arena برای شبیه‌سازی فرآیندها و بهینه‌سازی عملکرد استفاده می‌شوند (Law & Kelton, 2000).

  1. بهینه‌سازی

کامپیوترها ابزارهای قدرتمندی برای حل مسائل بهینه‌سازی فراهم می‌کنند. فناوری‌های الگوریتمی می‌توانند به مهندسان صنایع کمک کنند تا بهترین تصمیمات را در زمینه تولید، توزیع و سیستم‌های عملیاتی اتخاذ کنند. نرم‌افزارهایی مانند MATLAB و Lingo به‌طور گسترده‌ای در این زمینه استفاده می‌شوند (Winston, 2004).

  1. تحلیل داده‌ها

استفاده از داده‌های بزرگ و تکنیک‌های تحلیل داده، مهندسان صنایع را قادر می‌سازد تا الگوها را شناسایی کرده و پیش‌بینی‌های دقیق‌تری انجام دهند. ابزارهایی مانند Python و R به‌عنوان زبان‌های برنامه‌نویسی تحلیلی در این حوزه شناخته می‌شوند (Shmueli & Koppius, 2011).

  1. سیستم‌های اطلاعاتی

مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی در سازمان‌های صنعتی از اهمیت بالایی برخوردار است. نرم‌افزارهای ERP (برنامه‌ریزی منابع سازمانی) مانند SAP و Oracle به یکپارچه‌سازی فرآیندها و بهبود هماهنگی میان واحدها کمک می‌کنند (Monk & Wagner, 2013).

  1. اتوماسیون صنعتی

انجام خودکار فرآیندها با استفاده از ربات‌ها و سیستم‌های کنترلی دیجیتال، به کاهش هزینه‌ها و افزایش دقت کمک می‌کند. برنامه‌نویسی PLC  (کنترلر منطقی قابل برنامه‌ریزی) و استفاده از سیستم‌های SCADA  (کنترل و جمع‌آوری داده‌ها) از ابزارهای اصلی در این بخش هستند (Nematollahi, 2014)؛ البته اجرای این موارد، بیشتر به مهندسان برق در گرایش‌های کنترل و یا قدرت، مربوط می‌شود و در حوزه‌های تخصصی آن‌هاست.

  1. مدیریت زنجیره تأمین

کامپیوترها ابزارهای قدرتمندی برای بهینه‌سازی زنجیره تأمین و مدیریت موجودی فراهم می‌کنند. نرم‌افزارهای SCM  (مدیریت زنجیره تأمین) به تسهیل مدیریت فرآیندهای تأمین، تولید و توزیع کمک می‌کنند (Chopra & Meindl, 2016)

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

کامپیوترها به‌عنوان ابزاری اثرگذار در رشته‌‌های مختلف و از جمله رشته مهندسی صنایع، به بهینه‌سازی و بهبود فرآیندها، تحلیل داده‌ها و تصمیم‌گیری‌های استراتژیک کمک می‌کنند. با پیشرفت فناوری، انتظار می‌رود که نقش کامپیوترها در این حوزه بیشتر نیز شود.

 

با تنظیم: علیرضا محمودی فرد سردبیر پایگاه خبری تحلیلی کلام ماندگار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *